Home > Examen doen, hoe werkt dat?

Examen doen, hoe werkt dat?

Bij het doen van een rij examen komt natuurlijk een hoop kijken. Om deze reden zetten wij bij Rijschool Dean graag alles voor jou op een rijtje waar je rekening mee dient te houden. Wel zo makkelijk toch?!

Voor de examens wordt de leerling minimaal 1 uur voor de examen opgehaald door de rij-instructeur en wij zorgen ervoor zodat jij je alvast op je gemakt voelt onderweg naar de CBR. De rij-instructeur kan in overleg met de  leerling meegaan tijdens de examenrit maar is dit niet verplicht.  Na de examen zal je weer netjes thuis afgezet worden.

Hoe ziet het praktijk examen er precies uit?

Kennis maken met de examinator is de eerste stap en dit gebeurd in het CBR-examencentrum.

De examinator legt de verloop van de examen aan je uit en controleert de volgende gegevens.

  • De uitnodiging van het examen
  • Geldige legitimatiebewijs
  • Uitslag van theorie-examen
  • Zelfreflectieformulier

De Rij-instructeur mag in de meeste gevallen mee tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk , omdat er bijvoorbeeld een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. De rij-instructeur is wel bij het begin-en eindgesprek aanwezig.

Naar de auto!

Eenmaal aangekomen bij de auto zal de examinator vragen voor een ogentest. Op ongeveer 25 meter afstand lees je het kenteken van een stilstaand auto.

Als voorbereiding op de rit kan de examinator je enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de lampjes of van de motorvloeistof op het dashboard.

Examenrit begint nu echt!

De examenrit zal ongeveer 35 minuten duren. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming d.m.v. navigatie. Voor het andere deel rijd je op aanwijzing van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig kan rijden. Daarbij let de examinator onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle examenonderdelen.

De bijzondere verrichtingen die kunnen gevraagd worden door de examinator?

  • de bocht achteruit rijden
  • recht achteruit rijden
  • omkeren door te steken, omkeren door een halve draai, omkeren bocht achteruit
  • de hellingproef.
  • Parkeren voorwaarts of achterwaarts, fileparkeren voor of achter

Van deze verrichtingen moeten er nog steeds twee worden uitgevoerd, waarvoor de kandidaat zélf een plek kiest.

Mocht je tussentijdse examen doen dan kan er ook situatiebevraging worden gesteld door de examinator.

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is ook een soort praktijkexamen. De toets zal ook ongeveer 35 minuten duren zoals de praktijk examen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie en je krijgt tips mee. Als je je bijzondere verrichtingen goed doet kun je daarvoor zelfs vrijstelling voor krijgen.

Zenuwachtig of last van faalangst?

Heb je last van de zenuwen of faalangst? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen aanvragen.
De examinator die je krijgt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen en tijdens de rit kun je ook een time-out vragen.

Minimale leeftijd examens!

  • Tussentijdse toets vanaf 16,5 jaar kan je op examen
  • Praktijk examen vanaf 17 jaar kan je op examen