Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt door alcohol?

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt door alcohol?

Wanneer iemand onder invloed van alcohol rijdt dan is er het risico dat het rijbewijs ingenomen wordt. Het is afhankelijk van de hoogte van het gehalte alcohol in de adem of in het bloed. Het rijbewijs wordt niet direct ingenomen. Wanneer er alcohol in het spel is en er meer dan 2,5 keer de toegestane hoeveelheid is gedronken. Een beginnend bestuurder wordt hier nog strenger op gestraft. Ze zijn hun rijbewijs kwijt wanneer er 1,5 keer de toegestane hoeveelheid drank genomen is. Natuurlijk is het beste om geen alcohol te drinken als er nog gereden moet worden met de auto. Het is slim om een Bob te hebben als er gedronken wordt. Naast het kwijtraken van het rijbewijs kan er nog veel meer misgaan en kan de schade niet te overzien zijn. 

De wet en teveel alcohol 

Het is de wet exact omschreven wanneer iemand het rijbewijs kwijtraakt. Er wordt in de wet een onderscheid gemaakt tussen bestuurders die al vijf jaar het rijbewijs hebben of korter. De beginnende bestuurders (met minder dan vijf jaar een rijbewijs) raken hun rijbewijs kwijt bij een ademalcoholgehalte van 350 µg/l, wat gelijk staat aan een bloedalcoholgehalte 0,8‰. Een ervaren bestuurder (meer dan vijf jaar een alcohol) gaat het om een ademalcoholgehalte van 570 µg/l, wat gelijk staat aan een bloedalcoholgehalte 1,3 ‰.

Procedure bij inname rijbewijs

Wanneer het rijbewijs ingenomen wordt in verband met rijden onder invloed van alcohol, wordt het rijbewijs minimaal tien dagen ingenomen. De termijn is er voor de officier van justitie om te bepalen hoe lang het rijbewijs in beslag gaat nemen. Het is mogelijk om de officier van justitie te beïnvloeden door een brief te sturen. Het is ook mogelijk om bij de rechtbank een klaagschrift in te dienen om het rijbewijs terug te vorderen. 

Educatieve maatregelen 

Een onderdeel van de beslissing van de officier van justitie kan een verplichte cursus zijn bij het CBR. Het kan gaan om de Lichte Educatie Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA). Het is een tweedaagse cursus om de risico’s van alcohol te bespreken in het verkeer. Ook is er de 

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). Het is een cursus van drie dagen over het risico van alcohol in het verkeer. Het doel van beide cursussen is om meer bewustzijn te krijgen bij de bestuurder.